NA-TÚRA Kódex

NA-TÚRA kódex

A természetjárás legfontosabb szabályai

A védett természeti területek  elsődleges rendeltetése a természeti értékek védelme, ugyanakkor több ezer látogató számára a pihenés és felüdülés helyszínei. A természetjárás és kirándulás  során kérjük ügyeljen az alábbi szabályok betartására:

Tervezzen gondosan!
 • A védett területekre tervezett kirándulásait gondosan tervezze meg! Vegye figyelembe az időjárást, a terepviszonyokat, az út hosszát. Ne feledkezzen meg arról, hogy sokszor magánterületen járhat.
 • A fokozottan védett területekre belépni, a kijelölt tanösvények és turista útvonalak kivételével, kizárólag a természetvédelmi hatóság írásos engedélyével lehet. Erre, a fokozottan védett területek határain tábla figyelmezteti az arra járókat.
Eszünk, iszunk, pihenünk!
 • Kirándulásaira vigyen magával könnyen emészthető, magas energiatartalmú ételt, kellő mennyiségű folyadékot. A legjobb a víz, mert ezzel mosakodni is tud, ha szükséges.
 • A túrák során elfogyasztott ételek, italok csomagolóanyagait soha ne dobja el! Az eldobott papír, vagy műanyag hulladék esztétikailag nem szép, lassan, vagy egyáltalán nem bomlik le, szennyezi a környezetet, veszélyt jelenthet az állatoknak is.
 • A túra során keletkezett hulladékot vigye magával, és a kijelölt hulladékgyűjtőbe dobja ki a túra végén!
 • A vadon termő gyümölcsökből mindenki szedhet. Gondoljon arra, hogy mások is szívesen megkóstolnák! Vigyázzon arra, hogy csak olyan bogyókat kóstoljon, amit ismer. Sok termés mérgezést okozhat.
 • Az erdőkben, réteken esők után sok gombát lehet találni. Vannak közöttük fogyasztásra alkalmatlanok és mérgezők is. Ha gombát gyűjt, tartsa be a szabályokat. Mindig vizsgáltassa meg szakértővel a gombát, mielőtt ételt készítene belőle.
 • Emberi szükségleteit, ha erre nincs kijelölt hely, a túrautaktól távolabb végezze el. Készítsen kisebb lyukat a talajba, amit használat után temessen be. Az ürülék és a használt papír nem szép látvány, fertőzést is okozhat, ráadásul legközelebb éppen Ön lép bele.
Óvatosan a tűzzel!
 • Tüzet rakni csak a kijelölt helyeken (a kijelölt tűzrakóhelyekről az egyes védett területek ismertetésénél részletes információkat talál) lehet! Csak akkora tüzet rakjon, amekkora feltétlenül szükséges. A tűzrakáshoz lehullott, száraz ágakat gyűjtsön. Mielőtt elhagyja a tűzrakó helyet, győződjön meg arról, hogy teljesen eloltotta a tüzet. Odafigyeléssel nagy pusztításokat előzhet meg.
 • Tűzgyújtáskor mindig vegye figyelembe a tűzgyújtás szabályait! Ne használjon nyílt lángot, ne rakjon tüzet, ha erre tilalom van! Nagy szárazság esetén, erős szélben soha ne gyújtson tüzet!
Emlékek otthonra is…
 • Kirándulásain ne szedjen virágokat, ne gyűjtsön állatokat! Védett természeti területeken a nem védett fajok egyedeinek elpusztítása, károsítása és gyűjtése is tilos!
 • A csokorba szedett vadvirágok gyorsan elhervadnak. Jobban díszítenek a természetben, mint a vázában. Azzal, hogy a legszebb példányokat leszedi, egy-egy faj genetikai leromlását idézheti elő. Sok vadvirág mérgező, bőrkiütést, vagy más kellemetlenséget okozhat.
 • Ne tapossa szét a gombákat, hiszen ezeknek fontos szerepük van a természetben!
 • A fénykép őrzi a pillanatot, legjobb, ha a kiránduláson szerzett élményeit fényképeken örökíti meg. Fotóit úgy készítse el, hogy minél kevésbé zavarja a természetet. Ne tépje le a növényeket egy-egy jobb kompozíció érdekében! Madarakat – ha lehet – ne a fészek közelében fotózzon, hiszen jelenlétünk zavarja életüket. A fiókák csak rövid ideig maradnak életben a szülők gondoskodása nélkül!
 Közlekedési szabályok:
 • A védett természeti területet lehetőség szerint tömegközlekedési eszközökkel közelítse meg. Vegye figyelembe, hogy a védett területeken általában csak korlátozott számú parkolóhely áll rendelkezésre.
 • Védett természeti területen gépjárművel csak a közutakon, illetve egyes kijelölt erdészeti utakon szabad közlekedni. Parkolásra mindig a kijelölt helyeket használja! Az engedély nélkül közlekedők, illetve a tiltott helyen parkolók természetvédelmi szabálysértést követnek el, ami 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
 • Gyalogos, lovas és kerékpáros közlekedés során csak a kijelölt, már meglevő utakat használja! A védett területeken a turista utak, tanösvények a kirándulók érdekében lettek kijelölve. A gyalogosok taposása, a lovak patái, a kerékpárok kerekei újabb ösvényeket alakíthatnak ki. Felszaggatják a növénytakarót, ami elősegíti a gyomnövények terjedését. A gyepeken sok földön fészkelő madár, talajlakó állat biztonságát is veszélyeztethetik.

Divatos sportok a védett természeti területeken

A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 38.§ (1) bek. i. pont alapján a védett természeti területeken a technikai sportokhoz, sportversenyekhez a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Ennek hiányában természetvédelmi szabálysértés valósul meg, ami 150 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, illetve természetvédelmi bírság is kiszabható.
Az alábbiakban néhány ma divatos sport természetvédelmi területen történő gyakorlásával kapcsolatos információkat osztjuk meg Önökkel.

Terepmotorozás és terepkerékpározás

Védett területeinken ezek a sportok a talajfelszín és így a növényzet károsítása miatt jelentős pusztítást okozhatnak. A természetkárosítás mellett veszélyeztetik a kirándulókat és zavarják a pihenni vágyókat is. E sportok csak a természetvédelmi hatóság engedélyével űzhetők védett területen, az engedély nélkül közlekedők ellen a természetvédelmi őrszolgálat szabálysértést indít. Erdőterületeken a természetvédelmi hatóság engedélye mellett az erdőgazdálkodó hozzájárulása is szükséges a közlekedéshez.Kérjük, hogy amennyiben a védett vagy a Natura 2000 területeken terepmotorosokat vagy terepkerékpárosokat észlel, haladéktalanul értesítse a természetvédelmi őrszolgálatot.

Tereplovaglás

A technikai sportokhoz hasonlóan a tereplovaglás során is károsodhatnak a természetes élőhelyek. Az Igazgatóság az erdőgazdálkodók bevonásával felvette a kapcsolatot a védett terülekek környékén működő lovas centrumokkal és közösen jelöljük ki a lovaglásra használható úrvonalakat.

Geocaching

A geocaching a legújabb évek terméke, lényege, hogy valaki elrejt egy kis ládikát valahol, GPS-készüléken beméri a koordinátáit, közzéteszi, majd a többiek a koordináták alapján megtalálják. Aki megtalálta, beleír valamit a ládikában lévő kis füzetbe, és az előző „kincsvadász” által otthagyottakból elvihet valamit, ha cserébe otthagy valamit. A sporttal kapcsolatban probléma, hogy a területen való bolyongás sem természetvédelmi, sem biztonsági szempontból kívánatos.
A ládák kihelyezéséhez védett természeti területen a természetvédelmi hatóság és a legtöbb esetben a tulajdonos hozzájárulása szükséges. A természetvédelmi szempontból érzékeny helyen (pl. fokozottan védett területen) engedély nélkül kihelyezett ládákat az Igazgatóság munkatársai azonnal eltávolítják. További információkat a "kincsvadászok" egyesületének honlapjáról szerezhet.

Siklóernyőzés

Szintén az utóbbi 15 év terméke a siklóernyőzés.A  Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó területeken nincs nyilvántartott siklóernyős starthely, alapvetően azért, mert működési területünkön kevés alkalmas hely található ehhez sporthoz. A sport jelenleg problémát csak Sopron környékén és a Sokoró területén okoz, ahol az indulő ernyősök könnyen kitaposhatják az érzékeny szikla és löszgyepeket. Kérjük, hogy ezt a sportot ne akarja védett területeinken űzni!

Sziklamászás

Működési területünkön sziklamászásra alkalmas fal csak néhány helyen található, azonban ezeken sem egedélyezett a mászás.

A Natura Ökotúrák kirándulásain is gondoljon arra, hogy a védett területek fenntartása sok pénzbe és fáradságba kerül a Nemzeti Parknak és a különböző természetvédelmi és turista egyesületeknek. Ne rongálja a turistajelzéseket, az információs táblákat, a padokat, pihenőhelyeket. Ezek a kirándulók tájékozódását, kényelmét szolgálják.

Kérjük, hogy a szabályok betartásával Ön is járuljon hozzá hazánk természeti értékeinek megőrzéséhez!

                                             


                                                                                                      
Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

impresszum